Viimekertaisessa joulublogissamme puhuimme muun muassa vahvuusbongailusta, jota suosittelemme harrastamaan myös näin joulunaikaan. Monella meistä kun tuppaa näin joulun alla kiirettä olemaan ja stressi painaa päälle. Tällöin on tärkeää muistaa huomata hyvä ympärillä ja etenkin muissa ihmisissä.

Tällä kertaa Joyllan päätontut Netta Lehtonen ja Paulina Piippo keskittyvät ihmissuhteisiin sekä merkitykseen liittyviin teemoihin positiivisen palautteen ja omien arvojen pohdinnan kautta.

POSITIIVISTA PALAUTETTA JOULUPÖYTÄÄN

Harrastettuasi vahvuusbongailua kannattaa viedä se askeleen pidemmälle kehittämällä näistä huomioista vahvuuspalautteita. Näin myös muut pääsevät itse huomaamaan omia vahvuuksiaan. Voimme luvata, että vahvuuspalautteen antaminen luo takuulla lämmintä joulutunnelmaa! Kun joku kattaa joulupöydän oikein kauniisti, valmistaa herkullisia ruokia tai jaksaa leikkiä perheen pienten kanssa tuntitolkulla, siitä kannattaa kertoa hänelle. Sillä kukapa meistä ei haluaisi kuulla olevansa hyvä jossain? Tartu siis tuumasta toimeen ja kehu joulupöydässä ruuanlaittajia ja kuusenkoristelijoita rohkeasti!

Vahvuuspalautteessa voi halutessaan kuvailla tiettyä tilannetta, jossa ihminen hyödyntää vahvuuksiaan. Tämän lisäksi on hyvä kertoa, mikä vahvuus on käytössä ja miten se vaikuttaa, eli miksi se on merkityksellistä.

“Voisin esimerkiksi sanoa: Kiitos kun näit vaivaa ja osoitat rakkautta sekä kauneuden ja erinomaisuuden arvostamista kattamalla meille kaikille näin kauniin joulupöydän, tämä lisää jouluhenkeä ja lämmittää sydäntäni", Netta vinkkaa.

Positiivinen palaute lämmittää mieltä. Kiitollisuuden ja arvostuksen osoittaminen voivat olla toiselle todella merkityksellisiä ja tärkeitä asioita. Usein nämä tuntemukset saattavat kuitenkin jäädä näyttämättä, vaikka niiden osoittaminen voi olla hyvinkin yksinkertainen ja pieni ele. Vastaanottajalle sen sijaan merkitys on usein moninkertainen.

“Ihmissuhteet ja yhteenkuuluvuus ovat myös olennaisia tekijöitä merkityksellisyyden kokemisessa, joten näihin panostamalla teet myös tätä kautta palveluksen itsellesi”, Paulina muistuttaa.

ARVOJEN POHDINTA VOI SYNNYTTÄÄ UUTTA TAI AUTTAA ARVOSTAMAAN VANHAA

Joulunaikaan saattaa välillä iskeä epätoivo: mitä minä kenellekin hankkisin? Onko OK olla ostamatta lahjoja? Voisiko joulun viettää ulkomailla? Tällöin on joskus hyvä kääntyä tarkastelemaan omia arvojaan ja pohtia, mitä esimerkiksi lahjoilla oikeastaan haluaa niiden vastaanottajille kertoa. Millaisia arvoja lahjat edustavat? Kun antamasi lahjat ovat arvojesi mukaisia, niitä on myös paljon mukavampi antaa. Arvojen mukaisen toiminnan on todettu lisäävän myös merkityksen tunnetta.

Omien arvojen pohtiminen saattaa tuottaa uusia luovia ideoita viettää joulua, hankkia erilaisia lahjoja tai toisaalta myös jatkaa tuttuja rakkaita perinteitä. Jos joulupöydän perinteiset tarjoilut eivät ole sinun arvojesi mukaisia, voisitteko yhdessä lähteä uudistamaan joulupöydän kattausta niin, että kaikki voisivat syödä hyvin mielin? Tai mitäpä jos panostaisitte tänä vuonna yhteiseen aikaan ja tekisitte yhdessä jotakin hieman erityisempää, jos tämä tuntuisi lahjojen antamisen sijaan olennaisemmalta?

"Olen pohtinut sitä, minkä tyyppisiä lahjoja sitä haluaa antaa ja ovatko ne omien arvojen mukaisia. Tutkimusten mukaanhan kokemukset antavat enemmän kuin materia, mutta toki se vähän vaihtelee. Voihan olla, että vaikka äiti tai sisko on toivonut jotain tiettyä tavaraa, jolloin voi miettiä haluaako antaa juuri sen lahjan vai jotain muuta. Itse olen viime aikoina tykännyt antaa aineettomia lahjoja”, Paulina pohtii.

"Itse tykkään antaa kokemuksia ja mieluiten vielä sellaisia, joita voi tehdä yhdessä. Siitä tulee oikein moninkertainen efekti", Netta toteaa.

Aineettomaan lahjaan voi yhdistää yhdessä tekemisen, jolloin panostaa samalla ihmissuhteeseen antamalla myös omaa aikaansa. Kuten viime blogitekstissä mainitsimme, läsnäolo on merkityksellisin lahja, jonka toiselle voi antaa. Siispä antaessasi lahjaksi yhteistä aikaa muista myös todella olla läsnä!

Lahjavinkki 1

Vahvuuspalaute tai muu positiivinen palaute. Yksinkertainen tapa antaa vahvuuspalautetta on kertoa esimerkiksi, mikä henkilön vahvuus on ja mitä merkitystä sillä on. Jos positiivisen palautteen antaminen ääneen tuntuu hankalalta (lupaamme, että kun aloitat sen antamisen, se helpottuu!), voit myös kirjoittaa. Kirjoita positiivinen palautteesi esimerkiksi kirjeeseen tai joulukorttiin. Positiivinen palaute on myös siitä hyvä lahja, että se ei kulu sitä jakamalla – älä siis turhaan pihistele tämän lahjan kanssa.

Viime joulublogissa jaoimme myös idean kiitollisuuskirjeen kirjoittamisesta. Voit yhdistää nämä vinkit ja kirjoittaa kirjeen, jossa kerrot sekä kiitollisuudestasi että annat ilahduttavaa palautetta.

Lahjavinkki 2

Kerro minulle -kirjat. Näitä on saatavilla vanhemmille ja isovanhemmille.

"Hankin kirjan muutamille perheenjäsenilleni. Mummuni totesi, että kirjoittaminen on hieman haasteellista, joten lahjan teho sai vielä syvemmän merkityksen, kun siitä tuli meidän yhteinen projektimme. Minä kyselin mummulta hänen tarinastaan, kuten mikä oli hänen lempipäivänsä lapsena. Hän kertoi minulle sen olleen joulu ja jakoi lapsuudestaan tarinoita, joita minä kuuntelin innolla ja kirjoitin samalla kirjaan”, Netta kertoo.

Lisää joulunajan vinkkejä lähipäivinä, silloin aiheina aikaansaaminen ja elinvoimaisuus – kukoistuksen kehyksen teemoja nekin.



2 Comments