Teksti: Netta Lehtonen
Kirjoitus on alun perin julkaistu Suomen positiivisen psykologian yhdistyksen nettisivuilla.
Löydä kauneutta luonnosta, ihmisistä, ideoista ja taiteesta!
Kauneuden ja erinomaisuuden arvostus on yksi kahdestakymmenestäneljästä VIA-luonteenvahvuudesta. Ennen kuin uppoudumme lähemmin kauneuden ja erinomaisuuden arvostukseen, muutamat sanat vahvuuksista ja niiden mittaamisesta.
Kun positiivinen psykologia toden teolla syntyi 1990-luvun lopulla, uuden tieteenalan pioneerit törmäsivät kimuranttiin kysymykseen. Miten voitaisiin mitata, mikä ihmisissä on hyvää? Psykologian saralta löytyi kyllä rutkasti mielenterveyden ongelmiin liittyvää faktaa ja mittareita. Niinpä Martin Seligman, Christopher Peterson ja muut positiivisen psykologian uranuurtajat alkoivat systemaattisesti selvittää, mistä tekijöistä mielen hyvinvointi koostuu.
Petersonin johtamassa tutkimusryhmässä työskenteli 53 eri alojen tutkijaa ympäri maailmaa. Heidän tehtävänään oli tutkia, mikä ihmisyydessä on parasta ja miten sitä voisi mitata ja kehittää. Selvitystyön tuloksista he laativat luettelon, joka sisältää 24 luonteenvahvuutta. Ne taas listattiin kuuden hyveen alle: viisaus, rohkeus, inhimillisyys, oikeudenmukaisuus, kohtuullisuus ja transsendenssi.
Yhteys johonkin suurempaan
Kauneuden ja erinomaisuuden arvostus kuuluu transsendenssin – vapaasti suomentaen henkisyyden ja sielun – vahvuuksiin, jotka tuovat yhteyden tunnetta johonkin suurempaan. Jos tämä arvostus komeilee vahvuuksiesi kärkisijoilla, sinulla on todennäköisesti keskimääräistä parempi kyky huomata ja nauttia niistä kauniista ja erinomaisista asioista, joita ympärillämme piisaa. Näitä löytyy elämän kaikilla osa-alueilla aina luonnon kauneudesta taiteeseen, tieteeseen ja arkisiin kokemuksiin.
Lukuisat kerrat VIA-testin tehneenä voin kertoa, että itselläni juuri kauneuden ja erinomaisuuden arvostus on yksi ehdottomista ydinvahvuuksistani. Tosin ennen en edes oivaltanut sen olevan nimenomaan vahvuus.
Kaunista, taidokasta, moraalista
Kauneuden ja erinomaisuuden arvostus voi liittyä konkreettiseen kauneuteen, kuten visuaaliseen, auditiiviseen tai abstraktiin. Minulla tämä näyttäytyy esimerkiksi luonnossa haltioitumisena. Voisin katsella vaikka kuinka pitkään, miltä taivas näyttää puun lehtien välistä ja miten kauniisti puro virtaa ja linnut laulavat.
Se saattaa liittyä myös taitoon tai lahjakkuuteen, jotka voivat herättää ihailua ja olla energisoivia. Itse eläydyn vahvasti urheilusuorituksiin. Muistan kuinka kyynelehdin onnesta ihaillessani Krista Pärmäkosken erinomaista hiihtoa ja kuinka mahtavaa oli seurata MM-Leijonien henkeä, tarinaa ja loistavaa yhteispeliä.
Lisäksi kauneuden ja erinomaisuuden arvostus voi liittyä hyveeseen tai moraaliseen hyvyyteen/kauneuteen, joka saa ihmisen haluamaan olla entistä parempi ja rakastavampi. Olen usein haltioitunut suuresti kuultuani tarinoita ihmisistä, jotka ovat tehneet jotain todella hienoa; lahjoittaneet omaisuutensa hyväntekeväisyyteen, ahkeroineet pyyteettömästi jonkin tärkeän asian puolesta tai hyödyntäneet vahvuuksiaan muiden hyväksi. Parhaimmillaan tällaiset teot inspiroivat myös tekemään itse jotain hyvää.
Vinkkejä vahvuuksien voimistamiseen
Koska ihminen on onneksi kovin muuntautumiskykyinen, kaikkia luonteenvahvuuksia – myös kauneuden ja erinomaisuuden arvostuksen vahvuutta – voi voimistaa monin tavoin. Tässä muutama simppeli vinkki:
- Luo itsellesi tila tai vaikka työpiste, jota rakastat ja jossa viihdyt!
- Anna aikaa luonnolle! Mene metsään, meren rannalle tai missä ikinä loistavasti viihdytkään nauttimaan luonnon kauneudesta ja ihmeellisyydestä. Tee se mielellään mahdollisimman läsnä ollen.
- Etsi erinomaisuutta! Voit tehdä siitä vaikka leikkimielisen pelin. Erinomaisia juttuja löytyy takuulla yllin kyllin.
- Tee inspiraatiokansio! Sujauta sinne sellaisia mukavia asioita, jotka liittyvät kauneuteen ja erinomaisuuteen.
Toki kaikilla vahvuuksillakin on varjopuolensa. Kauneuden ja erinomaisuuden liiallinen arvostus saattaa johtaa sen sortin perfektionismiin, jossa kaiken pitää olla superkaunista ja mahtavan erinomaista, eikä mikään riitä. On siis tärkeää oivaltaa, ettei vaadi itseltään tai vaikka tiimiltään liikoja. Riittävän hyvä on ihan sananmukaisesti riittävän hyvä.
Tunnetko sinä omat vahvuutesi?
Tutkimusten mukaan vain joka kolmas meistä näyttää osaavan nimetä omat vahvuutensa, vaikka jokaisella taatusti on omansa! Sekin on tutkittu, että vahvuuksiaan käyttävät ihmiset uskovat muita enemmän omiin kykyihinsä ja ovat kolme kertaa tyytyväisempiä elämäänsä. Samoin tutkimukset ovat osoittaneet vahvuuksia käyttävien kokevan muita huomattavasti enemmän työn imua ja uppoutumisen tunnetta. Valitettavasti huomio menee työpaikoilla ja muussakin elämässä edelleen pääosin siihen, mikä ei toimi.
Kuinka paljon upeampaa meillä olisikaan yhdessä, jos tunnistaisimme, arvostaisimme ja hyödyntäisimme enemmän sekä omia että toistemme vahvuuksia? Mitä kaikkea saisimmekaan tuolloin aikaan vanhempina, auttajina, pomoina tai työkavereina?
Ilolla!
Kirjoittaja Netta Lehtonen on soveltavan positiivisen psykologian maisteri (Master in Applied Positive Psychology, University of East London), KTK, valmentaja ja Joyllan toinen perustaja. VIA-testin mukaan Netan vahvuuksia ovat rakkaus, sosiaalinen älykkyys, johtaminen ja ystävällisyys – siis kauneuden ja erinomaisuuden arvostuksen ohella.
Joylla vastaa Suomen laajimman positiivisen psykologian koulutusohjelman järjestämisestä yhdessä yliopistollista täydennyskoulutusta tarjoavien kesäyliopistojen kanssa. Lisätietoja Positive Psychology Practitioner -koulutuksesta.
Suomen positiivisen psykologian yhdistykseen voit tutustua täällä.
Ja sen ilmaisen VIA-vahvuustestin voit siis tehdä tästä. Onnistuu myös suomeksi, valitset vain keltaisen Register to get started -rekisteröintilomakkeen kielivalikosta suomen.
Joyllan uutiskirjeen voit tilata tästä.
Luontokuvat: Päivi Markkanen
Netan kuva: Susanna Pesonen