Kati Ramm-Schmidt oppi, miten kokonaisvaltaisena hyvinvointi tulisi ymmärtää. Sen näytti Joyllan Positive Psychology Practitioner -koulutus.
Elämä on täynnä sattumia. Erään kerran Kati Ramm-Schmidt alkoi jutella vieraalle kahvilassa. Tämä vieras oli Joyllan viestintäpäällikkö Lenita Lehtonen. Sanat positiivinen psykologia ja Joylla alkoivat kaikua mielessä.
− Tuosta kohtaamisesta on vuosia, mutta mietin jo silloin miten mahtava olisi oppia teemoista lisää. Vihdoin hyvä ajoitus koulutukselle tuli viime syksynä, kun olin opintovapaalla palvelumuotoilua ja työhyvinvointia opiskellessani. Positiivinen psykologia sopisi mainiosti näiden opintojen rinnalle.
Taustalla Katilla on maisterinpaperit ja vuosien kokemus elintarvikealan markkinointitehtävissä kotimaassa ja ulkomailla.
− Äitiysloma pysäytti pohtimaan merkityksellisyyden tematiikkaa, millaisissa työtehtävissä voisin kokea vielä enemmän merkityksellisyyden tunteita? Tein päätöksen jäädä opintovapaalle ja alkaa suuntautua työhyvinvoinnin ja erityisesti palvelumuotoilun työntekijäkokemuksen kehittämisen teemoihin. Joyllan koulutus vahvisti sitä, mistä koen merkityksellisyyttä: haluaisin työssäni tukea työyhteisöjen työhyvinvointia työntekijäkokemuksen kautta. Opinnot tuntuivat alusta asti oikealta.
TIETOISEN LÄSNÄOLON HARJOITTELU RUTIINIKSI
Joyllan Positive Psychology Practitioner™ -koulutus yllätti Katin positiivisesti. Hän ei osannut kuvitellakaan, mitä kaikkea kokonaisvaltainen hyvinvointi pitää sisällään.
− Kukoistuksen kehys™ -mallista elinvoimaisuuden osa-alue oli minulle tutuin, mutta oli mahtava nähdä teorian ja tutkimusten valossa, miten ne tukevat kukoistusta kohden. Olen aina kiinnittänyt huomiota ravintoon ja lepoon, ja oli hyvä nähdä, että olen ainakin jollain osa-alueella oikealla polulla, Kati hymyilee.
− Mutta paljon tuli uutta. Joyllan Kukoistuksen kehys avasi ymmärryksen siitä, miten laajamittainen käsite hyvinvointi on – anteeksiannosta ja itsemyötätunnosta lähtien. Varsinkin jälkimmäinen oli minulle suuri oivallus! Itsemyötätunto herätti pohtimaan, kuinka voisin olla itselleni armollisempi. Olen opetellut sitä nyt tietoisesti. Haluan myös perehtyä siihen aiheeseen enemmän. Onneksi koulutuksesta sai kattavan ja mittavan lähdekirjallisuuden ja monipuolisesti vinkkejä tieteellisiin tutkimuksiin, kirjoihin, blogeihin, videoihin ja haastatteluihin.
Kati Ramm-Schmidt halusi todella juurruttaa arkeensa uusia hyvinvointia edistäviä tapoja. Esimerkiksi tietoisen läsnäolon valtavat hyödyt tulivat uutena tietona. Lopputyönään Kati suoritti kahden kuukauden mittaisen tietoisen läsnäolon intervention, jossa hän meditoi 10 minuuttia kahdesti päivässä.
− Olin aiemmin meditoinut vähän, mutta siihen ei ollut lainkaan päivittäistä rutiinia. Luentojen pohjalta ymmärsin, että tarvitsen harjoitteita arkeeni. Työelämän kiire, multitaskaus ja jatkuvat keskeytykset olivat jättäneet jälkensä, ja huomasin aluksi haasteita keskittyä uusiin opintoihini. Huomasin positiivisia vaikutuksia keskittymiskykyyni pian harjoittelun myötä ja sain rauhallisuuden ja tyyneyden tekemiseeni.
Tietoinen läsnäolo mahdollistaa Katin mukaan myös muita hyvinvointia edistäviä asioita kuten kiitollisuuden hetkien ja omien tunteiden tunnistamisen, haltioitumisen hetkien kokemisen ja aidosti läsnäolevan vuorovaikutuksen.
− Vähän vaikea pukea sanoiksi, mutta en koe enää murehtivani niin paljon tekemättömiä tehtäviä. Keskityn entistä vahvemmin tähän hetkeen. Onnistuin myös tekemään tietoisen läsnäolon harjoituksista arkirutiinin, ja toteutan hengitysharjoitteen lähes joka päivä.
KIITOLLISUUSPURKKI OLOHUONEESSA
Kahdeksan kuukauden koulutus jätti jälkensä ajatuksiin ja ymmärrykseen. Mitä koulutuksesta jäi konkreettisesti käteen?
− Koulutus avasi monta uutta näkökulmaa hyvinvoinnin kokonaisvaltaiseen ymmärtämiseen. Esimerkiksi ymmärrys myönteisten tunteiden rakentavasta ja laajentavasta sekä hyvinvointia edistävästä vaikutuksesta auttoi tarkastelemaan omia ajatusmalleja ja toimintatapoja sekä muokkaamaan niitä koulutuksen tarjoamien eri harjoitusten avulla. Koulutus toi helposti toteutettavia käytännön työkaluja oman hyvinvoinnin lisäämiseen ja paljon voimavaroja arkeen. Se auttoi tunnistamaan tilanteita ja omia tunteita. Nyt esimerkiksi osaan nähdä hetket, kun tarvitsen meditaatiota tai pysähtymistä.
– Parasta koulutuksessa ja positiivisessa psykologiassa on se, että kaikki työkalut ovat meille jokaiselle mahdollisia! Kaikki avaimet ovat jo meillä – tarvitset tietoa ja ymmärrystä niiden käyttämiseksi sekä avointa mieltä ja halua kehittyä ja kasvaa ihmisenä.
Kati haluaa jakaa hyvän tietoutta nyt lähipiirilleen ja erityisesti lapsilleen. Olohuoneessa on muun muassa kiitollisuuspurkki, jonne aina silloin tällöin ennen ruokailua kirjoitetaan ja sanoitetaan asioita, joista on kiitollinen.
− Haluan myös auttaa ja tukea heitä vahvuuksiensa tunnistamisessa ja sanoittamisessa. Samoin haluan juurruttaa heihin kasvun asennetta, jota itsekin haluan elämässäni vaalia.
TYÖHYVINVOINNIN ÄÄRELLÄ
Joyllan koulutus päättyi keväällä, mutta palvelumuotoilun opintokokonaisuus jatkuu vielä. Opintojen jälkeen Kati on kiinnostunut palvelumuotoiluun ja työhyvinvointiin linkittyvistä kehittämistehtävistä kuten työntekijäkokemuksen ja työyhteisöjen toiminnan kehittämisestä.
− Uskon että positiivisen psykologian teemoilla on tulevaisuudessa yhä isompi rooli esimerkiksi johtamisen ja työhyvinvoinnin edistämisessä. Jo nyt työhyvinvoinnissa puhutaan paljon työn imusta, vahvuuksista, työn merkityksellisyydestä ja muista positiivisen psykologian tutuista teemoista. Tulevaisuudessa inhimillistä ja ihmislähtöistä näkökulmaa tullaan varmasti korostamaan enemmän työhyvinvoinnin edistämisessä. Työhyvinvointi on kaikkien vastuulla. Jos et itse kukoista tai voi hyvin, on vaikea jakaa muille hyvää työyhteisössä. Työelämässä mennään varmasti yhä enemmän kohti yksilön kuuntelua ja arvostusta.
Vielä pari sanaa koulutuksen toteutuksesta, miten verkkokoulutus sopi sinulle?
− Se oli minulle ainoa mahdollinen vaihtoehto suorittaa koulutus joustavasti omien aikataulujen mukaan. Kouluttajat ovat todellisia ammattilaisia, jotka loivat verkkotapaamisiin ja yhteisiin hetkiin avoimen, kannustavan ja jopa armollisen ilmapiirin. Tykkäsin erityisen paljon koulutuksen yhteisöllisyydestä. Kaikki oppimistehtävät olivat mielenkiintoisia ja antoisia.
− Tiivistyksenä loppuun sanoisin, että koulutukseen lähteminen oli yksi elämäni parhaista päätöksistä! Mullistava koulutus, joka antaa paljon työkaluja arkeen hyvinvoinnin lisäämiseksi. Koulutuksesta saa jokapäiväiseen elämään taitoja, joita tulisi opettaa jokaiselle kansalaiselle!
Teksti: Sarianna Turula
Lue lisää Positive Psychology Practitioner -koulutuksestamme täältä.
HUOMAA SUPERETU. Nyt tuplasti suoritusaikaa! Tämä etu on sinulle, joka tarvitset enemmän aikaa koulutuksen suorittamiseen. Tarjoamme vuoden 2022 viimeiseen starttiin 8+8 kuukautta aikaa suorittaa koulutuksen. Saat tämän edun kaupan päälle. Etu koskee vain marraskuun koulutusstarttia. Lue lisää edusta ja PPP-koulutuksesta täältä!
Joyllan uutiskirjeen voit tilata tästä.