Voit myös kuunnella tämän tarinan tästä!

Jyväskyläläinen yliopistonopettaja Sami Kollanus aloitti Joyllan puolivuotisessa Positive Psychology Practitioner -koulutuksessa viime syyskuussa. Hän on Tampereen ”PPP-ryhmän” ainoa mies.

Valtaosa muihinkin PPP-koulutuksiimme osallistuneista on naisia. Joten hoidetaan sukupuolikysymykset heti alkuun alta pois. Mitäpä Sami sanoo muille miehille, jotka saattaisivat olla kiinnostuneita positiivisen psykologian opinnoista?

”Tämä koulutus sopii ehdottomasti yhtä lailla miehille kuin naisille. En todellakaan usko olevani ainut mies, joka on kiinnostunut esimerkiksi omasta ja työyhteisönsä hyvinvoinnista ja vaikkapa työssä aikaansaamisesta”, Sami aloittaa.

”Koulutuksessa käytävät teemat koskevat ihan yhtä paljon miehiä kuin naisia. Mutta kenties teemat on sanoitettu jotenkin enemmän naisiin vetoavalla tavalla. Kun puhutaan positiivisesta ajattelusta ja tunteista ja päädytään kukoistukseen, niin ehkä nämä ovat sellaisia sanoja, jotka eivät päällimmäisinä miehiin vetoa. Pitää vain rohkeasti kiivetä sen ensimmäisen muurin yli, jotta ymmärtää, mistä asioista on oikeasti kysymys.”

Kysymykseen ”miten olet pärjännyt naisopiskelijoiden porukassa?” Sami vastaa naurahtaen:

”Oikein hyvin! Tämä ei ole ihan ensimmäinen kerta, kun huomaan opiskelevani naisvaltaisessa joukossa. Vaikka työskentelen akateemisessa maailmassa hieman miehisellä IT-alalla, olen muissa opinnoissani silloin tällöin löytänyt itseni naisten keskeltä. Opiskelin kymmenisen vuotta sitten yliopistossa psykologiaa sivuaineena melkein aineopintojen verran. Silloinkin suurin osa kanssaopiskelijoista oli naisia.”

Se naisista ja miehistä. Uskokaamme tämän tarinan päähenkilöä, että positiivisen psykologian opinnot sopivat kaikille sukupuoleen katsomatta.

ESIMIES EHDOTTI KOULUTUSTA

Positiivinen psykologia oli Samille jonkin verran tuttu jo ennen PPP-opintojen aloittamista.

”Takavuosien psykologian opinnoissani positiiviseen psykologiaan viitattiin, mutta aika ohuesti. Varsinaisen kimmokkeen sain näihin opintoihin, kun esimieheni työpaikallani Jyväskylän yliopistossa heitti kehityskeskusteluissa ilmaan ajatuksen Joyllan koulutuksesta.”

”Esimiehen vinkin jälkeen nukuin yön yli ja seuraavana päivänä ryhdyin googlettelemaan. Aihe ja Joyllan tarjoama koulutus alkoivat tuntua tosi kiinnostavilta”, Sami Kollanus kertoo.

Ja niin siinä sitten kävi, että koulutus vei miehen mukanaan ja ylitti roimasti kaikki odotukset. Mutta palataan koulutuksen antiin tuonnempana. Käydään ensin läpi Samin odotukset viime syksyltä.

”Minulla oli kaksi pääasiallista odotusta koulutukselta. Ensinnäkin halusin saada työvälineitä nykyiseen tai vaikka tulevaan työhöni, mitä se sitten lieneekin. Jotain muille jaettavaa. Toinen ajatus oli varata itselleni aikaa pohdiskella, mitä haluaisin isona tehdä.”

”Koulutus on antanut vastauksia ja työvälineitä molempiin odotuksiin. Vähän yllätyksenä tuli se, että minua alkoi kiinnostaa tosi paljon oman henkilökohtaisen elämän rakentaminen positiivisen psykologian työvälineiden kautta. Henkilökohtainen hyvinvointi ei ollut niin paljon mielessä, kun lähdin opintoihin. Sen merkitys on kasvanut matkan varrella.”

KOKONAISUUS JA MONIPUOLISUUS OVAT PARASTA

”Olen lukenut muutamien kuukausien aikana todella suuren määrän kaikkea mahdollista positiiviseen psykologiaan liittyvää. Juuri nyt tuntuu, että se kaikki tieto on päässäni vielä hieman jäsentymättömänä. Mutta onhan siellä monta tärkeää juttua, lähtien tunteiden merkityksestä ja sen vaikutuksesta vuorovaikutukseen. Paljon sellaisia teemoja, jotka koskettavat omaa arkielämääkin.”

”Monia asioita tulee nyt mietittyä aiempaa syvällisemmin tuon kaiken tiedon kautta. Uskon ehdottomasti, että näistä opinnoista ja saamistani työvälineistä on paljon hyötyä.”

”Aihealue on mahdottoman kiinnostava. En halua nostaa mitään erityistä teemaa muiden yläpuolelle. Koulutuksessa onkin ollut parasta kokonaisuus ja monipuolisuus. Lähipäivät ovat olleet hyviä, koska ne ovat tarjonneet minulle konkreettisen rytmin tähän hommaan ja siellä on ollut kiva keskustella muiden samoista asioista kiinnostuneiden ihmisten kanssa.”

Asioita on lähestytty tieteellisemmällä otteella kuin alkuun ajattelin. Se oli positiivinen yllätys. Työskentelen yliopistolla, missä asioiden tiedepohjaisella argumentoinnilla on suuri merkitys. Minulle on ominaista lähestyä asioita sitä kautta. Ja kun jaan tietoa eteenpäin, niin se on oleellista myös minun kohderyhmälleni, että osaan perustella asiat tutkimuspohjaisesti.”

SYVÄLLISTÄ POHDINTAA

Positive Psychology Practitioner -koulutus pohjautuu Martin Seligmanin kehittämään tunnettuun hyvän elämän ja kukoistuksen täydennettyyn kehykseen. Sen kuusi osa-aluetta ovat myönteisyys, uppoutuminen, ihmissuhteet, merkitys, aikaansaaminen ja elinvoimaisuus. Niistäkään opintojensa loppusuoralla oleva Sami Kollanus ei tohdi nostaa yhtä muita tärkeämmäksi, vaan kokonaisuus ratkaisee tässäkin.

”Kukoistuksen kehykseen tartuttiin aina yhteen osaan kerrallaan, jolloin kutakin osa-aluetta saattoi pysähtyä ajattelemaan syvällisemmin. Kuten koulutuksessakin korostettiin, näen nämä yhtenä suurena kokonaisuutena, jossa kaikki liittyy kaikkeen. Kun mennään tunteiden säätelystä ihmissuhdetaitoihin ja aikaansaamisen teemaan tai elinvoimaisuuteen, kyllä ne kaikki koskettavat esimerkiksi työyhteisöä yhtä lailla.”

Entä kuinka työläs rutistus PPP-koulutus on ollut?

”Olenhan minä aika intensiivisesti käyttänyt tähän aikaani. Aihealueet ovat niin mielenkiintoisia. Kun pääsin opiskelun makuun, luin kirjallisuutta moninkertaisen määrän verrattuna siihen, mitä koulutuksessa varsinaisesti olisi vaadittu.”

”Jokainen opiskelee omalla tyylillään. Puolen vuoden koulutuksen vaatimukset eivät ole mitenkään kohtuuttomat. Kyllä maltillisellakin työmäärällä pärjää oikein hyvin”, Sami Kollanus toteaa lopuksi.

”Tämä koulutus sopii ehdottomasti yhtä hyvin miehille kuin naisille”, sanoo yliopistonopettajana Jyväskylän yliopistossa työskentelevä Sami Kollanus. Hän aloitti Joyllan Positive Psychology Practitioner -koulutuksen viime syyskuussa. Kuva on Joyllan…

”Tämä koulutus sopii ehdottomasti yhtä hyvin miehille kuin naisille”, sanoo yliopistonopettajana Jyväskylän yliopistossa työskentelevä Sami Kollanus. Hän aloitti Joyllan Positive Psychology Practitioner -koulutuksen viime syyskuussa. Kuva on Joyllan tammikuisilta, hieman naisvaltaisilta, Kukoistuskekkereiltä.

Teksti: Juha Syrjä / Joyllan viestintätiimi


Comment