Eläköitynyt lääkintöneuvos Jarmo Karpakka sai Joyllan koulutuksesta kaipaamansa viitekehyksen hyvinvoinnista puhumiseen.
Jarmo Karpakka on mies, jonka missiona on edistää yli 50-vuotiaiden miesten hyvinvointia. Hyvinvoinnin puolestapuhujana hän on tehnyt pitkän uran Mehiläisen lääketieteellisenä johtajana, liikuntalääketieteen erikoislääkärinä, dosenttina ja lääketieteen tohtorina. Missio on vienyt miehen myös äärirajoille: Karpakka käveli reilu vuosi sitten eläköidyttyään reilu 1 500 kilometriä Jäämereltä Itämerelle. Ideana oli herätellä miehiä terveysongelmien äärelle tarjoten keinoja niiden ehkäisyyn. Matkan nimi oli Via Uomo, Miehen tie.
− Miesten eliniän odote on noussut Suomessa, mutta terveiden elinvuosien määrä sen sijaan ei ole kasvanut samassa suhteessa. Ruotsissa miehet elävät noin kymmenen vuotta pidempään terveempänä, ajattele! Reilu viisikymppinen mies ehtii vielä tehdä muutoksen elämäntapoihinsa, jos haluaa elää loppuelämänsä terveempänä. Omilla valinnoillamme on suuri merkitys elämäämme, hän painottaa.
Nyt astuu kuvioon mukaan positiivinen psykologia: kuinka miehet saadaan ymmärtämään fyysisen hyvinvoinnin merkitys?
− Tuskailin tuttavalleni vuosi sitten, että minulta puuttuu jotain. Tiedän paljon fysiologiasta ja anatomiasta, syistä ja seurauksista, mutta sen tiedon yhdistäminen ja sitominen henkiseen hyvinvointiin on ollut haasteeni. Kuinka puhua tärkeistä asioista niin, että se saisi aikaan muutoksen? Tuttava, Lontoossa asuva investointipankkiiri, kehotti ottamaan selvää positiivisen psykologian opiskelumahdollisuuksista.
Karpakka alkoi googletella ja löysi Joyllan. Hän ilmoittautui vielä samana päivänä Positive Psychology Practitioner™ -koulutukseen ja sai koulutuksesta vastauksen kysymykseensä.
− Koulutus antoi minulle tarvittavat työkalut puhua levon, ravinnon ja liikunnan teemoista positiivisen psykologian viitekehyksen lävitse. Jos potilas tulee lääkärin 20 minuutin vastaanotolle ja hänelle jankuttaa, että syö terveellisemmin ja liiku enemmän, se harvoin kolahtaa ja johtaa pysyviin elämäntapamuutoksiin. Sen sijaan, jos puhutaan merkityksellisyydestä, arvoista ja siitä, haluaako eläkepäivänsä viettää sairastaen, muutos on mahdollinen. Tärkeistä asioista tulee puhua positiivisesti.
HAASTA ITSEÄSI, NIIN VOITAT
Jarmo Karpakka sanoo suoraan, ettei hän olisi voinut aiemmin kuvitellakaan lukevansa esimerkiksi filosofi Frank Martelan tuotantoa tai varsinkaan kirjoittavansa kiitollisuuspäiväkirjaa.
− Minä aikuinen mies! Älkää naurattako! Koulutuksessa puhuttiin minulle uudesta termistä, negatiivisesta vinoumasta, ja aloin ymmärtää itseäni paremmin. Taisin olla esimerkki pahimmasta päästä, Karpakka naurahtaa.
− Ei mennyt kauaa, kun löysin itseni positiivisen psykologian kirjojen ja tutkimusten ääreltä ja kirjoittamasta kiitollisuuspäiväkirjaa. Koin näiden myötä hyvinvointini ja itseymmärrykseni kasvaneen. Aloin tarkkailla päivisin hyviä asioita ympärilläni ja huomasin hyvän jatkuvasti lisääntyvän.
Karpakka oli koulutusryhmänsä ainoa mies. Teemasta tietämättömille hänellä on sanottavaa:
− Miesten kannattaisi jättää miehinen ”matsoilu” ja lähteä haastamaan itseään. Haastamistahan se on, opiskella positiivista psykologiaa. Kannattaisi tutustua ennakkoluulottomasti sisältöihin, eikä vain elää vanhoissa kaavoissa. Itsensä haastamisessa voi vain voittaa.
Koulutuksen parasta antia oli merkityksellisyyden osa-alue. Erityisesti koulutuksessa kerrottu Frank Martelan virke upposi syvään päätyyn: ”Elämästä tekee merkityksellisen se, että on merkityksellinen muille.”
− Kun ikää tulee lisää, alkaa miettiä elämänarvoja. Nelikymppisenä ollaan vielä kuolemattomia, mutta viisikymppisenä aletaan katsoa elettyä elämää erilaisissa väreissä, ja aineettomat asiat nousevat suurempaan merkitykseen. Läheiset ja muiden auttaminen ovat keskiössä.
Jarmo Karpakka kuvaa, kuinka tutkimusten mukaan elämäntyytyväisyys on korkealla 30-vuotiaana. Sen jälkeen se alkaa hiljalleen laskea ja taas nousta, kunnes on korkeimmillaan 65–70-vuotiaana.
− Eläkkeellä monet huolet ovat jääneet pois. Kolme riskiä on kuitenkin olemassa: yksinäisyys, alkoholi ja liiallinen istuminen. Nämä jos taklaa, elämänmatka on miellyttävämpi ja pidempi.
POSITIIVISTA PSYKOLOGIAA MIESTEN KIELELLÄ
Joyllan koulutus synnytti myös uutta sisältöä: Karpakalta ilmestynee ensi vuoden alussa kirja miesten hyvinvoinnista. Se sisältää Karpakan kävelytempauksessa kuulemia miesten selviytymistarinoita. Lisäksi kirjassa on lääketieteellinen osio riskien välttämisestä ja osio opintojen innoittamana positiivisesta psykologiasta.
− Vaimoni sanoi, että naistenlehdet ovat pullollaan selviytymistarinoita, joista lukijat saavat vertaistukea. Miesten lehdet puolestaan esittelevät moottoriajoneuvoja ja tissejä, niissä ei paljon syvemmälle tasolle päästä. Miehetkin tarvitsevat tukea ja tarinoita.
Kaikkia Karpakan kuulemia tarinoita yhdistää yksi tekijä: miesten selviytyminen tavallisista kansansairauksista, joiden riskejä olisi voinut pienentää omilla valinnoilla.
− Puhun tarinat kuten yli 50-vuotias mies ne ymmärtää – positiivista psykologiaa miesten kielellä.
Karpakka kirjoittaa yhä asiantuntija-artikkeleita ja toimii luennoitsijana. Sisältöihin on tullut myös positiivisen psykologian teemoja.
− Vaikka työurani on ohitse, voin silti tehdä vielä jotain positiivista. Hyvää vastapainoa eläkepäiville.
Tärkeää sanottavaa Karpakalla riittää muille, mutta miten hän huolehtii omasta hyvinvoinnistaan?
− Pidän rouvan tyytyväisenä, että hän pysyisi vierelläni, hän nauraa:
− Tiesithän, että se on terveysteko itselleni. Se pidentää omaa ikääni, kun elän parisuhteessa. Tutkitusti yksin elävän yli 50-vuotiaan miehen eliniän odote on 5–6 vuotta parisuhteessa elävää lyhyempi. Toki nautin nyt eläkepäivillä myös lasteni ja lastenlapsieni kanssa yhdessäolosta, se tuo minulle valtavasti iloa.
Ja liikunta on päivittäistä, siitä Jarmo Karpakka elää.
− Tänään kävin vaimoni kanssa 10 kilometrin kävelyllä ja kuntosali siihen päälle.
Tämän miehen tie jatkuu – energisenä muita miehiä hyvinvointiin herätellen.