Oletko tutustunut Adam Grantin oivalluksiin antajista ja ottajista? Miten sinä reagoit avunpyyntöihin tai mahdollisuuksiin auttaa muita?
Tässä blogikirjoituksessa pohdimme, miten antajan ja ottajan roolit vaikuttavat sekä työelämäämme että henkilökohtaiseen hyvinvointiimme.
Kuka on Adam Grant?
Adam Grant on tunnettu organisaatiopsykologian professori ja arvostettu kirjailija. Hän on tutkinut laajasti ihmisten käyttäytymistä työpaikalla. Hänen teoksensa Anna ja ota (Give and Take) on herättänyt suurta huomiota, sillä se tarjoaa tärkeän näkökulman siihen, kuinka yksilöiden välinen vuorovaikutus voi vaikuttaa menestykseen ja työpaikan ilmapiiriin.
Antajat ja ottajat työelämässä
Grantin mukaan "antajat" auttavat muita pyyteettömästi, kun taas "ottajat" keskittyvät enemmän oman edun tavoitteluun. Hänen tutkimuksensa paljastaa, että vaikka antajat saattavat aluksi näyttää heikommilta, he ovat usein ajan mittaan kaikkein menestyneimpiä. Tämä johtuu siitä, että antajat luovat positiivisia suhteita, edistävät tiimityötä ja rakentavat luottamusta – kaikki keskeisiä tekijöitä menestyksellisessä urakehityksessä.
Antaja ei siis vain auta muita, vaan hän etenee samalla kohti omia tavoitteitaan, hyvinvointiaan ja kukoistustaan.
Vaikka Grantin teoriat ovat saaneet laajaa hyväksyntää, niitä on myös kritisoitu. Jotkut asiantuntijat ovat huomauttaneet, että teoria saattaa yksinkertaistaa monimutkaisia ihmissuhteita. On myös tärkeää tunnistaa, että liiallinen antaminen voi johtaa hyväksikäyttöön tai uupumukseen, mikä korostaa tasapainon ja rajojen merkitystä.
“Adam Grantin oivallus antajien merkityksestä muistuttaa, että todellinen vaikuttavuus syntyy yhteistyön ja toisten tukemisen kautta. Tämä lähestymistapa ei ainoastaan edistä myönteisempää ja tuottavampaa työympäristöä, vaan se myös ohjaa meitä tunnistamaan ja tukemaan toistemme vahvuuksia”, sanoo Joyllan toimitusjohtaja Netta Lehtonen.
Antajien ja ottajien tunnistaminen
Tunnistaaksesi oletko itse enemmän antaja vai ottaja, tai tunnistaaksesi nämä piirteet muissa voit miettiä alla olevia näkökulmia. Pidäthän kuitenkin mielessä, että luokittelussa on omat riskinsä, ihmiset muuttuvat jne.
Motivaatio auttamiseen: Antajat auttavat, koska he haluavat auttaa. Ottajat saattavat auttaa vain, jos siitä on heille selvää hyötyä.
Kuuntelu ja osallistuminen: Antajat ovat usein hyviä kuuntelijoita ja osallistuvat aktiivisesti tiimityöhön. Ottajat saattavat keskittyä lähinnä omiin saavutuksiinsa ja ideoihinsa.
Vastavuoroisuus: Antajat ovat vastavuoroisia. Ottajat puolestaan vain ottavat yksipuolisesti apua vastaan ilman aikomusta auttaa tarvittaessa.
Oma käyttäytyminen: Mieti, miten sinä reagoit avunpyyntöihin tai mahdollisuuksiin auttaa muita. Perustuuko motivaatiosi muiden tarpeisiin vai omaan hyötyyn?
“Adam Grantin ajatukset tarjoavat syvällisen näkökulman siihen, miten me voimme yhdessä luoda merkityksellisempiä ja palkitsevampia suhteita niin työssä kuin muussa elämässä. Antajat ja ottajat on yksi monista aiheista, joihin perehdymme yksityiskohtaisemmin Positive Psychology Practitioner™ -koulutuksessamme sekä johtajille ja esihenkilöille suunnatussa Kukoistavien tiimien johtaminen™ -koulutuksessa”, Netta kertoo.
Toivomme, että tästä kirjoituksesta oli sinulle iloa ja hyötyä. Otamme mielellämme palautetta vastaan!
Terveisin,
Joyllan tiimi
Lue lisää Adam Grantista: https://adamgrant.net/
Joyllan uutiskirjeen voit tilata tästä.
Vuonna 2015 perustettu Oy Joylla Ab on positiivisen psykologian koulutus- ja asiantuntijayritys ja alan pioneeri Suomessa. Olemme saaneet välittää positiivisen psykologian taitoja ja työkaluja tuhansille kokonaisvaltaisesta hyvinvoinnista kiinnostuneille. Olemme myös kouluttaneet satoja omien alojensa osaajia positiivisen psykologian asiantuntijoiksi.