Nyt on tarjolla on taatusti merkityksellistä kuunneltavaa. GoodCo Oy:n ratkaisukeskeinen valmentaja Ulrika Björkstam kutsui podcast-vieraakseen Joyllan Netta Lehtosen.
Valmentajat ja yrittäjät Netta ja Ulrika puhuivat positiivisesta psykologiasta ja ennen kaikkea merkityksellisyydestä. Mitä merkityksellisyydellä tarkoitetaan positiivisessa psykologiassa ja mikä voisi tuoda merkitystä juuri sinun elämääsi?
Muutama poiminta podcastin sisällöstä:
”Merkitys on dynaaminen ja muuttuva kokemus, joten se voi muuttua pitkin elämää. Ihminen, joka kokee merkitystä, on tyytyväisempi elämäänsä ja esimerkiksi työhönsä. Hän kokee enemmän positiivisia tunteita ja toiveikkuutta. Merkityksen kokemisella on vaikutuksia myös fyysiseen terveyteen, kuten unen laatuun. Merkityksen puute taas on yhteydessä mielenterveysongelmiin ja esimerkiksi addiktioihin.”
”Netan tärkein neuvo on pysähtyä miettimään. Kannattaa myös hyväksyä, että itselle merkityksellisten asioiden löytäminen voi viedä aikaa. Merkityksellisyyden löytäminen vaatii treeniä.”
”Tutkimusten mukaan työhön liittyvä merkityksellisyys koostuu muun muassa siitä, että henkilö kokee autonomiaa, saa palautetta ja työ on tarpeeksi haasteellista. Tärkeintä työn merkityksellisyyden kannalta on se, että työllä on jokin positiivinen vaikutus muihin ja maailmalle.”
”Merkityksellisyyttä työhön tuo nimenomaan se, että työntekijä ymmärtää ison kuvan, eli sen miksi työtä tehdään ja mikä positiivinen vaikutus sillä on. Tällöin omaan työhön kuuluvat epämiellyttävämmätkin osa-alueet tai yritystason vaikeatkin päätökset on helpompi hyväksyä.”
”Osa ihmisistä haluaa työstä vain palkan tai uran, ja merkitystä elämään tuovat muut asiat. Ei voida siis olettaa, että merkityksen täytyy tulla juuri työstä.”
Ulrikan ja Netan keskustelun voit kuunnella tästä. Linkin takaa löydät myös oivallisen tiivistelmän podcastin sisällöstä ja pääteemoista.
Ulrika Björkstam on valtiotieteiden maisteri, ratkaisukeskeinen valmentaja ja suosittu keynote-puhuja. Hän on myös CReC-sertifioitu resilienssivalmentaja, joka on valmentajakoulutuksen lisäksi opiskellut mm. työ- ja organisaatiopsykologiaa, skeematerapiaa, sosiaalipsykologiaa, neurolingvististä ohjelmointia (NLP Practitioner). Aikoinaan hän työskenteli vuosia ennakointiasiantuntijana ja suomalaisyritysten kansainvälistymisen konsultoinnissa. Nykyään hän toimii päätoimisesti valmennusyrittäjänä omassa GoodCo-yrityksessään.
Ulrika on myös kirjoittanut post-traumaattisesta kasvusta kertovan erittäin vaikuttavan kirjan ”Nouse nyt – kuinka selvisin vakavasta onnettomuudesta” (WSOY 2018). Kirjassaan Ulrika kertoo henkisestä ja fyysisestä selviytymisestään vakavasta onnettomuudesta, jossa lentokone räjähti hänen vieressään keskellä Mexico Cityä vuonna 2008.
Yksi Ulrikan kantavista ajatuksista kuuluu näin: ”Tulevaisuus ei vain tapahdu meille, vaan sitä luodaan joka hetki. Jatkuvan muutoksen ja epävarmuuden keskellä on tärkeää muistaa, että voimme aina vaikuttaa omiin ajatuksiimme ja sitä kautta toimintaamme.”
Joyllan uutiskirjeen voit tilata tästä.