Me Joyllalla päätimme tänä vuonna joulukalenterin sijaan jakaa ideoita ja ajatuksia siitä, kuinka kukoistuksen kehyksen mukaiset teemat (myönteisyys, uppoutuminen, ihmissuhteet, merkitys, aikaansaaminen ja elinvoimaisuus) voi tuoda mukaan omaan ja läheisten joulunaikaan.
Viime viikolla aloitimme jouluun valmistautumisen Paras mahdollinen joulu -harjoituksella. Tänään jatkamme kukoistuksen kehyksen teemoissa. Miten myönteisyys ja uppoutuminen liittyvät joulunaikaan ja miten niitä voisi edistää omalla toiminnallaan?
Seuraavassa esittelemme muutamia Joyllan päätonttujen Netta Lehtosen ja Paulina Piipon vinkkejä.
SIIVOA KAAPPISI JOULUKSI, JOS AIOT VIETTÄÄ JOULUSI KAAPISSA
Joulu on ensinnäkin suurelle osalle meistä erinomaista aikaa kiitollisuudelle ja kaikenlaisen hyvän huomaamiselle. Tästä huolimatta iso osa hyvästä saattaa jäädä huomaamatta, jos keskitymme liikaa asioihin, jotka loppupeleissä eivät oikeastaan edes ole meille kovin merkityksellisiä. Helposti saamme kuitenkin luotua näistä asioista stressiä ja paineita. Milloin joulusiivous pitäisi aloittaa? Pitäisikö myös matot tampata? Onko lahjoja tarpeeksi?
Mitä jos keskittyisit huomioimaan hyviä hetkiä ja ihmisten ihania puolia sen sijaan, että miettisit kaikkea, mikä ärsyttää? Meillä ihmisillä on nimittäin sellainen maaginen taito, että voimme valita, mihin keskitymme ja mikä on olennaista.
MUUTA NÄKÖKULMAASI JA KESKITY TÄRKEIMPÄÄN
“Perheessäni on tapana käydä hakemassa aattona kaloja joulupöytään. Kun tämä hoidetaan vasta aattona, tilanteeseen liittyy helposti pientä viime hetken stressiä ja erilaista sählinkiä, etenkin kun tähän liittää vielä viimeisten lahjojen hankkimisen… Tässä tilanteessa toimii hyvänä muistutuksena näkökulman vaihtaminen. Kiireen sijaan olennaisempaa on keskittyä siihen, kuinka mukava yhteinen perinne kalojenhakureissu on. Ja kuinka kiitollinen saakaan olla siitä, että on isä, jonka kanssa viettää tällaista perinnettä”, Netta kertoo.
“Itsellä hyvänä esimerkkinä toimii joulukuusen laittaminen. Kun luminen kuusi tuodaan sisään ja vesi valuu parketille, saattaa siitä syntyä pientä stressaantuneisuutta. Keskity nauttimaan perinteestä, kuusen luomasta tunnelmasta, mahdollisesti yhteisestä ajasta ja ihailemaan kaunista kuusta. Valitse olla turhia stressaamatta siitä, onko kuusen laittaminen nyt hoidettu tismalleen oikein sinun tyylilläsi”, Paulina vinkkaa.
Kun jokin joulunajan perinne stressaa sinua tai tuottaa päänvaivaa, mieti, voisitko muuttaa näkökulmaasi. ”Keskity hyvään” on oiva muistisääntö. Yksi hyvä keino keskittyä hyvään on miettiä päivän aluksi tai päätteeksi asioita, joista on kiitollinen. Tämä edistää sitä, että pysähdytään hehkuttamaan sitä kaikkea, mikä on hyvin.
Jos perinne ei ole sinulle tai seurueellesi merkityksellinen, voitte myös miettiä, olisiko aika uudistaa perinteitä. Tässä apuna toimii esimerkiksi Paras mahdollinen joulu -harjoituksemme.
KALAREISSUJA JA KUUSEN KORISTELUA VAHVUUSNÄKÖKULMASTA
Hyvän huomaamista ja lisäämistä voi lähestyä myös vahvuusnäkökulmasta. Pääsetkö tekemään asioita ja uppoutumaan kokemuksiin, joissa saat hyödyntää omia vahvuuksiasi? Entä mitä tapahtuu “muista” aiheutuvalle tai tarttuvalle stressille, jos bongailet tietoisesti lähipiirisi vahvuuksia?
“Kuusen laittamiseen liittyy myös erittäin myönteinen yhteinen jouluperinne, jossa vahvuuteni saavat loistaa. Kuusen sulettua seuraa yhteinen koristelu perinteisesti jouluaattoaamuna. Tässä kohtaa pääsen käyttämään rakkauden vahvuutta, kun saan viettää laatuaikaa rakkaiden kanssa. Kauneuden ja erinomaisuuden arvostuksen vahvuus pääsee hyötykäyttöön koristeita asetellessa. On upea päästä uppoutumaan joulunaikaan vahvuuksien käyttämisen myötä”, Paulina iloitsee.
“Noilla kalanhakureissuilla keskityn isäni vahvuuksiin sen sijaan, että lähtisin mukaan stressiin. Keskityn huomioimaan sen, kuinka isäni ystävällisyys ja rakkaus tulevat esiin siinä tilanteessa, kun hän haluaa lähteä yhdessä meidän lasten kanssa hakemaan kaloja. Näin hän omalta osaltaan haluaa tehdä meille parhaan mahdollisen joulun. Tällaista vahvuusbongailua kannattaa harrastaa ylipäänsä perheeseen, sukulaisiin ja ystäviin liittyen”, Netta ehdottaa.
Lahjavinkki 1.
Kiitollisuuskirje on lahja, josta ilahtuu varmasti niin sen saaja kuin antaja. Tutkimusten mukaan kiitollisuus lisää muun muassa auttamishalua, tukea ja empatiaa muita kohtaan, prososiaalista käyttäytymistä ja vahvistaa ihmissuhteita.
Lahjavinkki 2.
Aito läsnäolo on kallisarvoisin lahja, jonka voi toiselle antaa. Tämä lahja on myös arvokas antaa itselle. Jätä puhelin sivuun, sulje televisio ja keskity tietoisesti muihin ihmisiin tai vain käsillä olevaan hetkeen. Tietoisen läsnäolon on todettu parantavan vuorovaikutustaitoja, lisäävän itsetuntemusta ja positiivisia tunteita sekä vähentävän stressiä.
“Meillä toimii tosi hyvin se, että sisarusten kanssa pelataan jotain lautapeliä yhdessä jouluaattona. Ei olla pelkästään samassa paikassa vaan aidosti yhdessä ja läsnä”, Netta korostaa.
Lisää joulunajan kukoistusvinkkejä ensi viikolla!