Teksti: Paulina Piippo
Kirjoitus on julkaistu alun perin Mothers in Business (MiB) -verkoston blogissa.
Tunnetko sinä omat vahvuutesi?
Monet meistä pysähtyvät jossain kohtaa pohtimaan elämänsä suuntaa. Esimerkiksi lapsen saaminen on omaa maailmaa niin suuresti mullistava tapahtuma, että se herättää meidät puntaroimaan perimmäisiä kysymyksiä. Mihin suuntaan haluan elämääni viedä? Mikä on minulle kaikkein tärkeintä ja merkityksellisintä elämässä?
Omiin vahvuuksiin tutustuminen tarjoaa avun suurten kysymysten pohtimiseen. Itse pysähdyin noin kahdeksan vuotta sitten näiden pohdintojen äärelle. Uravalinnassa olin lähes autopilotilla ajautunut seuraamaan isäni jalanjälkiä ja lähdin opiskelemaan diplomi-insinööriksi. Päädyin IT-konsultin töihin, mutta se ei kuitenkaan tuntunut ihan omalta jutulta.
Onneksi löysin positiivisen psykologian, jonka kautta vahvuuksien kiehtova maailma avautui minulle. Tutustumalla omiin vahvuuksiini, siihen mistä minä nautin ja missä juuri minä olen parhaimmillani, olen ohjannut uraani ja elämääni huomattavasti mielekkäämpään ja merkityksellisempään suuntaan.
Uppoutumisen tunne moninkertaistuu
Vahvuuksissa yhdistyvät oleminen ja tekeminen. Positiivisessa psykologiassa tutkitut luonteenvahvuudet ovat yhteydessä identiteettiin ja siihen keitä olemme. Tekemisellä taas viitataan vahvuuksien käyttöön, niiden kautta hyvän tekemiseen ja arvojen toteuttamiseen käytännössä. Vahvuuksiin tutustumalla voimme kasvattaa itsetuntemusta ja toteuttaa meille merkityksellisiä asioita.
Meillä ihmisillä on sisäänrakennettu negatiivinen vinouma; näemme huomattavasti helpommin sen, mikä on huonosti kuin sen, mikä on hyvin. Vahvuuksiin perehtyminen auttaa meitä näkemään enemmän hyvää sekä itsessä että muissa. Mieti asiaa omalta kohdaltasi, onko sinun helpompi luetella omat vahvuutesi vai kenties hiomista vaativat heikkoutesi?
Töissä leipääntyminen on nykypäivän suuri haaste, ja monet kamppailevat työuupumuksen kanssa. Vahvuuksien avulla voimme suunnata työtämme ja tekemistämme mielekkäämpään ja merkityksellisempään suuntaan. Tutkimusten mukaan voimme kokea jopa kuusi kertaa enemmän uppoutumista, kun pääsemme käyttämään vahvuuksiamme.
Vain joka kolmas tunnistaa vahvuutensa
Usein joku muu saattaa nähdä meistä paljonkin sellaista hyvää, mille olemme itse sokeita. Toisaalta voimme myös bongailla muissa sellaista hyvää, jota he eivät itse näe.
Erään tutkimuksen mukaan vain noin joka kolmas meistä ylipäätään tunnistaa ja osaa nimetä omat vahvuutensa – vaikka kaikilla on taatusti omansa. Sekin on tutkittu, että vahvuuksiaan käyttävät ihmiset uskovat muita enemmän omiin kykyihinsä ja ovat kolme kertaa tyytyväisempiä elämäänsä.
Millaista meillä olisikaan yhdessä, jos tunnistaisimme, arvostaisimme ja hyödyntäisimme enemmän sekä omia että toistemme vahvuuksia? Mitä saisimme tuolloin aikaan vanhempina, auttajina, pomoina tai työkavereina? Miten vahvuuksien mielekäs käyttö vaikuttaisi meihin – merkityksen tunteeseemme, itsemyötätuntoomme ja kukoistukseemme?
24 luonteenvahvuutta ja kuusi hyvettä
Yksinkertaisesti sanottuna vahvuus on jotakin, jossa olet hyvä ja jota tykkäät tehdä. Positiivisessa psykologiassa tutkitut luonteenvahvuudet ovat myönteisiä ja arvostettuja luonteenpiirteitä, jotka kuvastavat sitä, mitä sinä olet sisimmissäsi.
Kun positiivinen psykologia toden teolla syntyi 1990-luvun lopulla, uuden tieteenalan pioneerit törmäsivät kiperään kysymykseen: miten voisimme mitata, mikä ihmisissä on hyvää? Psykologian saralta löytyi kyllä lähes loputtomasti mielenterveyden ongelmiin liittyvää faktaa ja mittareita. Niinpä Martin Seligman, Christopher Peterson ja muut positiivisen psykologian uranuurtajat alkoivat systemaattisesti selvittää, mistä tekijöistä mielen hyvinvointi koostuu.
Petersonin johtamassa tutkimusryhmässä työskenteli yli 50 eri alojen tutkijaa ympäri maailmaa. He tutkivat, mikä ihmisyydessä on parasta ja miten sitä voisi mitata ja kehittää. Selvitystyön tuloksista he laativat luettelon, joka sisältää 24 luonteenvahvuutta. Ne taas listattiin kuuden hyveen alle: viisaus, rohkeus, inhimillisyys, oikeudenmukaisuus, kohtuullisuus ja transsendenssi.
Vahvuuksia yhdistävät monet tekijät. Tutkitusti vahvuudet ovat:
maailmanlaajuisia, vahvuuksia on tutkittu ympäri maailman eri kulttuureissa, muun muassa Afrika Masai -heimossa
sisäisesti motivoivia, itse vahvuuden käyttäminen innostaa
innostavia nähdä, saatamme huomata kun joku muu käyttää vahvuuksiaan ja on parhaimmillaan, näin voimme bongata vahvuuksia myös muista
mitattavia, kaikki 24 vahvuutta ovat mitattavissa, vahvuuksien mittaamiseen luotu oma VIA-kysely
kehitettäviä; vahvuuksia voi ja kannattaa kehittää, näin voimme olla parhaimmillamme ja saavuttaa oman potentiaalimme
VIA-vahvuudet (Values in Action) eli luonteenvahvuudet ovat keinoja viedä arvojamme käytäntöön. VIA tarjoaa meille myös sanavaraston vahvuuksista puhumiseen, niiden tunnistamiseen itsessä ja muissa.
Merkityksellistä matkaa vahvuuksien maailmaan!
Esa Saarista siteeraten: ”Meissä kaikissa on enemmän hyvää kuin mitä päälle näkyy.”
Itselleni vahvuuksiin tutustuminen on ollut merkittävä avain sekä omaan itsetuntemukseeni että muiden ihmisten ymmärtämiseen. Toivon sinulle samanlaista merkityksellistä matkaa vahvuuksien maailmaan.
Kirjoittanut Paulina Piippo
P.S. Oletkos huomannut, että järjestimme torstaina 15.10. ilmaisen “Resilienssi ja positiivinen psykologia” -webinaarin? Esimerkiksi juuri omien vahvuuksien tunnistaminen ja hyödyntäminen lisää resilienssiä. Voit katsoa tallenteen webinaarista täältä.
Lue lisää luonteenvahvuuksista täältä.
Joyllan uutiskirjeen voit tilata tästä.