Mitä itsemyötätunto on ja miksi itseään kannattaa kohdella kuin hyvää ystävää?
Tutkimusten mukaan noin 80 prosenttia ihmisistä on ankarampia itselleen kuin ystävälleen. Varsinkin naisilla on usein taipumusta märehtiä sanomisiaan tai tekemisiään ja kritisoida itseään turhan voimakkaasti.
Joten tarve itsemyötätunnon parantamiselle on monilla meistä suuri. Onneksi Itsemyötätuntokin on sellainen taito, jonka vahvistamista voi treenata. Työterveyspsykologi Ronnie Grandellia vapaasti siteeraten ”itsemyötätunto on kuin lihas ja yksi mielentila muiden joukossa. Kun sitä ruokkii, se kasvaa.”
OLE LEMPEÄ JA YSTÄVÄLLINEN ITSELLESI
– Itsemyötätunto on minulle yksi tärkeimpiä asioita, joita olen positiivisen psykologian opinnoista ja treeneistä saanut. Ilman kykyä harjoittaa myötätuntoa itseäni kohtaan en olisi tässä – tekemässä itselleni todella merkityksellistä työtä yrittäjänä ja valmentajana, kertoo soveltavan positiivisen psykologian maisteri ja Joyllan toinen perustaja Netta Lehtonen.
– Positiivinen psykologia antaa paljon apua ja työkaluja arkeen. Kaikkein eniten työkaluista on itselleni ollut apua elämän vastoinkäymisissä. Viime vuosi oli elämäni raskain, kaikkien hienojenkin kokemusten ja saavutusten rinnalla. Koen, että jos minulla ei olisi ollut monia oppimiani positiivisen psykologian työkaluja, en olisi pysynyt toimintakykyisenä. En toki voi varmuudella tietää, mutta näin ajattelen.
Itsemyötätunto on Netan ja Joyllan toisen perustajan, Paulina Piipon, positiivisen psykologian mieliaiheita. Aiheesta puhuessaan ja kouluttaessaan he haluavat ennen kaikkea muistuttaa lempeydestä ja ystävällisyydestä:
– Liiallinen itsekritiikki estää meitä menestymästä, tuntemasta yhteenkuuluvuutta ja kokemasta rakkautta. On tärkeää antaa itselleen aikaa ja kuunnella itseään. Olkaamme lempeitä ja ystävällisiä itseämme kohtaan sen sijaan että olisimme kriittisiä ja tuomitsevia. Puhu itsellesi empaattisesti tuomitsemisen asemesta, sanovat Netta ja Paulina, soveltavan positiivisen psykologian maisteri hänkin.
KUUNTELE JA KIITÄ ITSEÄSI
Kärsimys, vastoinkäymiset ja epätäydellisyys ovat väistämätön osa elämää. Kohteletko sinä vaikeissa tilanteissa itseäsi kuin hyvää ystävääsi? Annatko virheesi itsellesi anteeksi?
– Kiinnitä huomiota siihen, mitä sisäinen äänesi puhuu sinusta ja sinulle haastavissa tilanteissa. Itseään voi kiittää jo sisäisen Molla-Maijan tunnistamisesta. Sen jälkeen on helpompi ottaa pieniä askeleita kohti lempeämpää sisäistä puhetyyliä, Paulina muistuttaa.
Tunnetun itsemyötätunnon tutkijan, professori Kristin Neffin mukaan itsemyötätunto koostuu kolmesta tekijästä:
- Ystävällisyys itseä kohtaan
- Jaettu ihmisyys (yhteys muihin ja tunne siitä, ettemme ole yksin kärsimyksen kanssa)
- Mindfulness eli tietoinen läsnäolo (balanssissa oleva kokemuksemme, sen sijaan ettemme huomioisi kipua laisinkaan tai liioittelisimme sitä)
TUKUITTAIN TUTKITTUJA HYÖTYJÄ
Itsemyötätunto lisää tutkitusti muun muassa elämäntyytyväisyyttä, optimismia ja onnellisuutta. Lisäksi itsemyötätunto heijastuu matalampaan ahdistuneisuuteen ja masennukseen. Tutkimuksissa on myös todettu itsemyötätunnon suojaavan meitä vahvasti, kun olemme stressiä aiheuttavissa tilanteissa.
Sekin on tutkittu juttu, että itsemyötätuntoinen ja itseään armollisesti kohteleva ihminen saa enemmän asioita aikaiseksi. Itseään alati ruoskiva taas vähättelee kykyjään ja pelkää epäonnistuvansa, joten hän helposti lykkää ikäviin ja epämukaviin tehtäviin tarttumista.
Itsemyötätunnon parantaminen vahvistaa myös resilienssiä eli muutosketteryyttä – toisin sanoen ihmisen kykyä ponnahtaa vastoinkäymisistä ylös ja eteenpäin kohti kukoistusta. Perin tärkeä kyky näinä hyvin poikkeuksellisina aikoina.
VINKKEJÄ JA VALMENNUSTA ITSEMYÖTÄTUNNON VAHVISTAMISEKSI
Lopuksi vielä muutamat vinkit itsemyötätunnon kohottamiseen. Kokeile vaikka ystävällisyysmeditaatiota, jossa hiljennyt toivomaan hyviä asioita itsellesi ja muille kanssakulkijoille. Itsemyötätuntoa voi opetella myös kirjoittamalla itselleen kirjeitä – ja vieläpä siihen malliin kuin kirjoittaisit ne rakkaalle ystävällesi.
Ja tule ihmeessä mukaan ilmaiseen Lempeämpi minä -webinaariin, jonka järjestämme yhdessä Fitfarmin kanssa. Netan ja Paulinan vetämä webinaari pidetään 22. huhtikuuta. Voit rekisteröityä webinaariin tästä.
Fitfarmin sivuilla taas voit tutustua ja ilmoittautua 27.4. alkavaan Lempeämpi minä -verkkovalmennukseen, jonka niin ikään järjestämme yhteistyössä Fitfarmin kanssa. Paulina ja Netta vastaavat Lempeämpi minä -valmennuksen sisällöstä ja ovat sen valmentajat.
Ilolla,
Joyllan tiimi
P.S. Tässä vielä pari lukuvinkkiä aiemmista blogikirjoituksistamme:
Psykologi Anne Haikolan kirjoitus ”Haluatko olla itsesi puolella vai itseäsi vastaan?”
Netan kirjoitus itsemyötätunnosta runsaan kahden vuoden takaa.
Joyllan uutiskirjeen voit tilata tästä.