Piia Virtanen tiesi saavansa koulutuksesta paljon työhönsä, muttei aavistanut sen antia omaan elämäänsä.

“Tarvitsen Joyllan Positive Psychology Practitioner™ -koulutusta ja aion saada vapaapaikan.” Näin päätti Piia Virtanen, joka tiesi oppien olevan erittäin hyvä lisä erityisopettajan ja kouluttajan työtehtäviin. Piia teki vapaapaikan hakuvideon Joyllalle täysillä heittäytyen sata lasissa.

Yhtäkkiä elämä heitti päälaelleen ja Piia heräsi yllättävän sairastumisen myötä sairaalasta.

− Ajattelin ensin miestäni, lapsiani, koiraani ja sitten sitä, sainko Joyllan koulutuksen vapaapaikan. Harmittelin tulevaa – mitä jos en voikaan nyt hyödyntää opintoja yllättävän tapahtuneen johdosta? Jälkeenpäin huvittaa, että ensimmäisten joukossa pohdin koulutusta, mutta odotin sitä niin!

Vapaapaikka meni tuolloin ohi, mutta Piia sisuuntui toipumisensa jälkeen ja haki uudestaan.

− Kerroin videolle kokemukseni sairaalassa ja sen, miten tärkeä koulutus minulle olisi. Laitoin koko sieluni peliin ja sain vapaapaikan! Tiesin, että koulutus on erinomainen lisä työhöni, mutta minulle tuli täytenä yllätyksenä se, millainen matka koulutus ihmisenä on! Aivan valtava anti minulle ihmisenä, ystävänä, vaimona ja äitinä.

KOULUTUS RUOKKI TIEDONJANOA

Piia toimii erityisopettajana ammattikoulussa vaativan erityisen tuen opiskelijoille. Sen lisäksi hän kouluttaa kasvatus- ja sosiaalialan ammattilaisia muun muassa nepsy-valmentajiksi ja tekee itse neuropsykiatrisiin erityisvaikeuksiin liittyviä nepsy-valmennuksia.

Tähän väliin kirjavinkki! Piia Virtanen on ollut vahvasti mukana uunituoreen kirjan, Nepsy-oppaan, tekemisessä. Kirjassa syvennytään täyden elämän elämiseen neuropsykiatristen erityisvaikeuksien kanssa. Piia on kirjoittanut kirjaan Leena Mannströmin kanssa muun muassa siitä, mitä positiivinen psykologia tarjoaa nepsy-haasteiden kanssa eläville, heidän läheisilleen ja ammattilaisille.

Ja sitten takaisin Positive Psychology Practitioner -koulutukseen.

− Sain koulutukselta ennen kaikkea teoriaperustaista tietoa työni tueksi. Sen lisäksi minua toki kiinnosti, kuinka kokonainen koulutuskokonaisuus on toteutettu verkossa. Toimin itsekin kouluttajan työtehtävissä ja mielenkiinnolla osallistuin ensi kertaa laajalle verkkokurssille.

No, kuinka Joylla onnistui verkkokoulutuksen toteutuksessa?

− Koulutuksellisesti erittäin hyvä veto! Koulutus oli hyvin paketoitu. Toteutus ylläpiti mielenkiintoa ja lisäsi motivaatiota, kun teemoja avattiin laaditun aikataulun mukaisesti. Yllätyin siitä, että vaikka reaaliaikaisia kohtaamisia koulutettavien kesken on verrattain vähän, verkkotapaamisissa saavutettiin nopeasti hedelmällisiä keskusteluja luottamuksellisessa ilmapiirissä.

Verkkokoulutus mahdollistaa opiskelun omassa tahdissa itselle sopivana ajankohtana. Piian mukaan onnistunut koulutus ruokkii myös lisätiedon janoa – niin kävi Piialle Joyllan koulutuksen myötä. Hän osallistui Joyllan tarjoamaan jatkokoulutukseen heti kun se tuli tarjolle.

− Halusin käyttööni positiivisen psykologian tuoreimmat tiedot ja tutkimukset. Halusin innostua uudestaan yhtä paljon kuin aiemmin, Piia naurahtaa.

− Sain myös jatkokoulutuksessa koko Positive Psychology Practitioner -koulutuksen uudistetut materiaalit katsottavaksi ja opittavaksi. Kävinkin kaikki luennot läpi löytäen uusia näkökulmia Kukoistuksen kehyksen teemoihin.

Yksi Piia Virtasen harrastuksista on hoopers. Hoopers on Yhdysvalloista Suomeenkin rantautunut agilityn tyylinen laji, jossa koiraa ohjataan suorittamaan ennaltamäärätty rata.
Kuva: Jarno Virtanen

TEORIA KÄYTÄNTÖÖN

Palataan vielä koulutuksen sisältöjen antiin. Piia kertoi saaneensa teoriatietoa työnsä tueksi, vankemman pohjan puheenvuoroillensa. Mitä siis konkreettisesti?

− Aloin jo koulutuksen aikana teettää esimerkiksi nuorten opiskelijoiden ”Omat vahvuudet & mahdollisuudet ” -kurssilla VIA-luonteenvahvuuskartoitusta ja sain paljon lisää keinoja vahvuuksien tunnistamisen tueksi ja vahvistamiseksi. Usein erityistä tukea tarvitsevat nuoret ovat saattaneet törmätä aiemmin elämässään vain siihen, miten he eivät onnistu. Heille on erityisen tärkeää löytää omat vahvuutensa ja saada uskoa itseensä. Myös ajatusta itsemyötätunnosta haluan viedä heille eteenpäin: voi olla vaan oma itsensä ja se riittää.

Piia tietää myös sen, että positiivisen psykologian teemat voivat olla haastavia nuorille.

− Ne tulee palastella sopivasti, harjoitus tänään ja toinen vaikka viikon kuluttua. Suurin osa innostuu helposti, mutta joillekin itsetutkiskelu voi oikeasti olla vaikeaa. Positiivisen psykologian teemat ovat kuitenkin tärkeitä myös lapsille ja nuorille. Onneksi kouluissa on herätty aiheeseen kiitettävästi.

KOSKETTAVA JA HERÄTTÄVÄ KOULUTUS

Koulutuksessa läpikäyty tieto tapojen muuttamisesta tarjosi myös uutta tietoa erityisopettajan opetussisältöihin.

− Uuden tavan oppiminen ja nivominen olemassa oleviin tapoihin oli iso oivallus! Tapa ei muutu helposti, joten erilaiset vihjeet ja rutiinit tukevat uuden oppimista. Nuorten kanssa pohdimme esimerkiksi sitä, miten ehtiä kouluun, jos on aina myöhässä? Mitä tulisi tehdä jo edeltävänä iltana aamua helpottaakseen?

Nyt tullaan siihen, mitä jokaisen kouluttajan olisi syytä Piian mukaan tehdä:

− Jotta oppeja voi viedä innolla aktiivisesti ja viisaasti eteenpäin muille, kannattaisi niitä kokeilla ensin itsensä kautta. Joyllan koulutus antaa hyvät edellytykset siihen, sillä koulutuksen aikana tehdään ja tutkitaan teoriaa itsen kautta koko ajan. Eikä vain teoriaa, vaan Mielen kuntosali -harjoitteet vievät teoriaa jatkuvasti käytäntöön ja omaan elämään.

Millainen matka koulutus oli?

− Koskettava ja herättävä. Innostava, Piia herkistyy.

− On se myös itsensä haastamista ja vaatii paljon. Itsetutkiskelua ilon kautta, ei raskasta terapiaa tai sielunhoitoa. Olin pysähtymiskohdassa myös omassa elämässäni, ajoitus oli loistava minulle. Koulutuksen voi käydä myös hyvin kepeästi, jos ajattelee, että kaikki valinnat on tehty ja ikää mittarissa on yli 40. Tai sitten voi olla utelias, kasvaa uuden tiedon myötä ja tutkiskella itseään, omia arvoja ja elämäänsä.

Piia Virtanen otti koulutuksesta kaiken irti ja koki muuttuneensa ihmisenä. Miten? Hän miettii hetken ja vastaa:

− Olen aina nähnyt itseni organisaattorina ja ollut tietoinen seuraavista askeleista. Koulutuksen myötä opin hetkessä elämistä. Annan ilon ja luovuuden kukkia ja nautin siitä! Aina ei tarvitse olla valmiina seuraavaa askelta, voin vain heittäytyä ja luottaa tulevaan.

Piia Virtanen työasussaan

Piia Virtanen

Valmistui Positive Psychology Practitioner -koulutuksesta keväällä 2020.

Koulutus: KM, erityisopettaja ja ammatillinen opettaja

Työtehtävät: erityisopettaja (Ammattiopisto Spesia) ja erityisen tuen asiantuntija

Perhe: neljä Virtasta ja Ossi-koira

Harrastukset: runoilu, oppiminen, hoopers ja tanssilliset jumpat

Ydinvahvuudet: luovuus, innokkuus, rehellisyys, reiluus ja itsesäätely

 
 

Teksti: Sarianna Turula

Lue lisää Positive Psychology Practitioner -koulutuksestamme täältä.

Joyllan uutiskirjeen voit tilata tästä.

Comment