− Joyllan koulutuksessa ymmärsin, että olin vihdoin löytänyt sen opin äärelle, mitä todella tarvitsin. En vain tiennyt sitä etsiessäni vastauksia pahaan olooni.
Näin aloittaa Riikka Kuningas, joka valmistui Positive Psychology Practitioneriksi kolme vuotta sitten. Peruspositiiviseksi ja ”lunkiksi” tyypiksi itseään kuvaava Kuningas ajautui muutama vuosi sitten elämässään solmuun.
− Minulla oli pitkään nukkumisongelmia, mutten ymmärtänyt niiden syytä. Treenasin paljon, eivätkä palautuminen ja lepo kuuluneet päiväjärjestykseeni. Lisäksi olin töiden takia erossa miehestäni toisella paikkakunnalla arkipäivät. Olin väsynyt ja onneton, mutten tiennyt miksi.
Jotain tuli tehdä. Pian Kuningas löysi itsensä mindcoach-koulutuksesta, jossa pureuduttiin stressiin ja sen lievittämiseen muutaman kuukauden ajan. Se oli askel oman hyvinvoinnin edistämiseen ja sai aikaan halun syventää mielen hyvinvointia edelleen. Hän löysi Joyllan Kohti kukoistavaa elämää -lyhytkurssin ja jatkoi heti Positive Psychology Practitioner -koulutukseen.
ARVOT UUTEEN JÄRJESTYKSEEN
Opintovapaa ja aikuiskoulutustuki mahdollistivat täyden panostuksen opintoihin. Uutta oppia tuli paljon, ja Riikka Kuningas alkoi ymmärtää oman toimintansa vaikutuksen hyvinvointiinsa. Ympäristötekijät määrittävät sitä vain pieneltä osin.
− Opin seuraamaan palautumistani ja levon määrää. Olin ollut tietämättäni todella stressaantunut ja kuormittunut. Stressi valvotti ja syyn ymmärrettyäni taakkani tipahti neljännekseen.
Kun keho on levännyt, mieli voi hyvin. Tärkeää oli myös ymmärtää itsetuntemuksen merkitys mielen hyvinvoinnille.
− Luulin aina, että työ on tärkein arvoni. Tein isoja valintoja elämässäni sen mukaisesti, kuten muutin toiselle paikkakunnalle hyvän työn perässä mieheni jäädessä yhteiseen kotiimme. Vasta positiivisen psykologian opinnot kirkastivat arvojani ja luonteenvahvuuksiani: todellisen hyvinvoinnin minulle tuovat läheiset ihmissuhteet ja heidän kanssaan vietetty aika. Työ ei esiinny arvojärjestyksessäni edes kärkipäässä. Minun tulee tehdä valintoja ja tekoja arvojeni mukaisesti ollakseni onnellisempi. En enää ikinä muuta erilleen miehestäni työn tai muunkaan syyn takia, Kuningas naurahtaa.
“INNOSTUNUT PAASAAJA”
Positiivisen psykologian koulutuksen käytyään Riikka Kuningas halusi heti alkaa testata saamiaan työkaluja työpaikallaan Tampereen Aikuiskoulutuskeskuksessa suomen kielen opettajana. Sana uudesta osaamisesta kiiri ja Kuningas pääsi ”paasaamaan innostuneena” positiivisen psykologian oppeja niin kotoutumiskoulutuksessa oleville maahanmuuttajille kuin henkilökunnalle. Uudet opit kulkevat nyt päivittäin kotoutumiskoulutuksen sisällössä.
− Puhutaan arvoista, tavoitteen asettamisesta, tahdonvoimasta, sisäisestä motivaatiosta, stressinhallinnasta, palautumisesta... Teetän ryhmillä vahvuustestejä ja yhdessä selvitän heille tuloksia ja sitä, miten he voivat hyödyntää ja tuoda ilmi vahvuuksiaan esimerkiksi työhaastattelussa. Työnhaun tukemisessa tulee kartoittaa vahvuuksia ja siten saada muutakin sanottavaa itsestä kuin että ”puhun hyvin suomea”.
Osa opiskelijoista ei ole käynyt päivääkään koulua, ja Kuninkaan on selvennettävä heille ruohonjuuritasolla vahvuuksia ja sitä, miten ne näkyvät heidän elämässään.
− Moni heistä kuvittelee, etteivät he osaa mitään, kun ovat menneet esimerkiksi 8-vuotiaana töihin koulun sijaan. Mitä silloin ovat vahvuudet ja taidot? Tärkeintä on kaivaa ihmisistä esiin usko itseensä ja korostaa heissä hyvää sekä työn ja elämän tuomaa kokemusta.
EVÄITÄ MUKAVAMPAAN ELÄMÄÄN
Kuninkaan mukaan positiivisen psykologian opeille on maahanmuuttajien keskuudessa selvä tarve.
− Elämä ei ole aina helppoa. He saattavat kohdata rasismia ja syrjintää. Työpaikan löytäminen voi olla haastavaa eikä kielen oppiminenkaan ole aina lastenleikkiä, vaikkei se mahdoton homma ole ollenkaan. Olen silminnähden huomannut heidän päänsä nousevan pystyyn itsetuntemuksen lisäännyttyä positiivisen psykologian teorian ja työkalujen myötä. Ihmiset ympäri maailman ovat pohjimmiltaan samanlaisia: jokainen haluaa rakkautta ja mukavaa elämää. Yritän osaltani antaa heille eväitä mukavampaan elämään.
Eräs luentokerta on jäänyt erityisesti Kuninkaan mieleen. Opiskelijat puhelivat levottomasti pian häämöttävän ruokatunnin edellä. Kuningas alkoi kertoa heille positiivisen psykologian pioneerin, Frank Martelan sisäisen motivaation timantista. Siitä, mikä tekee elämästä elämisen arvoisen ja siitä, mitä tarvitsemme selviytyäksemme.
− Koko luokka hiljeni. Kukaan ei juossut tavalliseen tapaan ruokatunnille. Kaikki katsoivat minua hämmentyneenä mietiskellen. Sitten eräs uskaltautui kysymään: miksi tämä kerrotaan vasta nyt? Tätä tietoa olisimme tarvinneet jo vuosia sitten. Olen samaa mieltä. Positiivisen psykologian teemoja tulisi opettaa jo alakoulusta alkaen.