Mia Backman sai paljon sovellettavaa itseymmärrykseen, lasten tukemiseen, ratsastusharrastukseen ja uuden suunnan löytämiseen.
Miten Joyllan koulutus mahtuu kiireiseen arkeen? Sen tietää hektistä arkea elävä Mia Backman.
− Yllättävän hyvin! Aihe on niin motivoiva ja sydäntä lähellä, että sille järjestyi aika.
Iloinen ääni saa vakuuttuneeksi.
− Verkko-opiskelu mahdollisti minulle osallistumisen. Kuuntelin luentoja välillä aamukuudelta ja välillä illalla yhdeltätoista. Joitain luentoja kuuntelin kahdestikin, jos keskittyminen oli aiemmin herpaantunut.
Keskittymistä haastavia tekijöitä Backmanin arjesta löytyy; hän elää työtä rakastavassa yrittäjäperheessä ja kotona häärii neljä lasta. Lisäksi hän hoitaa muistisairasta vanhempaansa ja perheessä kaikki harrastavat aktiivisesti.
− Luennoilla puhuttiin motivaatiosta ja tahdonvoimasta. Siinä se! Sisäinen ääni puskee eteenpäin ja auttaa tekemään ihmesuorituksia tässä ”perhesirkuksessa”.
Sinnikkyys, tahdonvoima ja motivaatio. Siinä Mia Backmanille tärkeät tekijät.
− Muun muassa näistä kertovien luentojen avulla ymmärsin, miten olen päässyt yli vaikeuksista, joita olen kohdannut työssäni, perheessäni ja ratsastuksen harrastamisessa. Motivaatio kasvaa ihmisenä ja oppi tapahtuneista on kantanut minua läpi elämän.
HEIKKOUDET VAHVUUKSIKSI
Mia Backman törmäsi ensin positiiviseen kasvatukseen lastensa päiväkodin kautta. Eräs hoitaja tuli erityisen läheiseksi, sillä hänellä oli taito ymmärtää ja kohdata Backmanin erityisherkät lapset.
− Halusin tietää lisää positiivisesta pedagogiikasta ja syvennyin mahdollisuuksiin. Löysin Joyllan Positive Psychology Practitioner™ -koulutuksen. Työnantajani kustansi osallistumiseni, sillä ajatuksena on viedä oppeja työyhteisöön.
Backman kuvaa koulutusta ennen kaikkea tutkimusmatkaksi omaan itseensä.
− Koulutus auttoi minua tutustumaan itseeni. Opin huomaamaan itsessäni asioita, joita en aiemmin ollut tullut ajatelleeksi. Olen elämäni ”kärsinyt” itsekin erityisherkkyydestä, ja ajatellut niiden luonteenpiirteiden olevan heikkouksiani. Olen esimerkiksi todella empaattinen ja koen myötätuntoa herkästi toisia kohtaan. Joskus olen väsyttänyt itseni toisten huolilla ja kenties usein ollut myös ”liian kiltti”.
Koulutuksessa perehdyttiin luonteenvahvuuksiin ja tarjottiin työkaluja omien vahvuuksien tunnistamiseen ja niiden mukaan toimimiseen.
− Suurin oivallus koko koulutuksessa oli oppia kääntämään herkkyys luonteenvahvuudeksi. Olen oppinut uuden tiedon avulla rajaamaan ja suojelemaankin itseäni myötätunnon liikakäyttämiseltä, ja osaan arvostaa näitä piirteitä itsessäni. Oli ihana huomata, että nämähän ovatkin minun ainutlaatuisia ja tärkeitä ominaisuuksiani!
Itsensä ymmärtäminen ja uuden ajatusmallin vahvistaminen auttoivat myös erityisherkkien lasten ymmärtämisessä.
− Kunpa voisin tukea lapsiani ymmärtämään heidän omat herkät piirteensä vahvuuksina, etteivät he joutuisi kokemaan niitä negatiivisina ja elämää haastavina piirteinä itsessään.
Backman innostui niin paljon omista oivalluksistaan ja Joyllan koulutuksesta, että matka itseen jatkuu positiivisen psykologian kirjoja lukemalla. Hän halusi hankkia koulutuksen kirjasuositukset omaan kirjahyllyynsä.
– On vielä paljon asioita, joihin haluan paneutua itsetutkiskelussa. Haluan edelleen oppia ymmärtämään paremmin itseäni ja sitä kautta myös muita. Luennoin innoissani koulutuksen aiheista myös miehelleni ennen nukkumaan menoa. Uskon, että kun positiivisia asioita ottaa jatkuvasti puheeksi ja käytäntöön, ne lisäävät arkeen valtavasti voimavaroja.
HEVONEN TUNTEIDEN TULKKINA
Mia Backman on harrastanut ratsastusta 6-vuotiaasta saakka. Joyllan koulutuksesta oli hyötyä myös hevosharrastukseen.
− Hevonen on äärimmäisen herkkä ihmisten tulkitsija. Se aistii hetkessä ratsastajan tunnetilan. Pakoeläimenä se voi tuntea ihmisen sydämen lyönnit jopa metrin päästä. Laumassa hevonen voi aistia toisen hevosen sykkeen, ja tästä voi päätellä vaaran olevan lähellä. Hevosta tulee aina lähestyä rauhallisesti läsnä olevana.
Backmanin mukaan hevonen on oivallinen opettaja aikuisille ja lapsille positiivisen psykologian teemoista, mitä tulee tunteiden käsittelyyn, rauhoittumiseen ja hyväksyvään tietoiseen läsnäoloon. Joyllan Kukoistuksen kehys™ -hyvinvointimalli tarjosi paljon yhtymäkohtaa ja syvensi ymmärrystä hevosten kanssa toimimiselle.
− Hevoset ovat opettaneet myös lapsilleni paljon ihmissuhteisiin peilattavia taitoja, kuten toisen kohtaamista, ryhmätyötaitoja ja empaattisen huomioimisen taitoja. Näistä puhuttiin myös koulutuksessa. Hevosissa on erilaisia luonteenpiirteitä, kuten ihmisissäkin. Niitä tarkkailemalla ja erilaisia hevosia hoitaessa lapseni oppivat hyväksymään eri piirteitä, ja ymmärtävät samalla myös omia luonteenpiirteitään. Itsensä ymmärtäminen on tärkeää, jotta voisi ymmärtää muita. Näin osaa kohdata erilaisuutta muuttuvassa maailmassa.
Hevoset ja ratsastus ovat Mialle hänen sanojensa mukaan parasta mindfulnessia − metsäpolulla mustikan varpujen keskellä ratsastaessa kaikki muut ajatukset ja murheet väistyvät.
− Haaveilen omistavani joskus ”terapiaponin”, jonka avulla jokaisella olisi mahdollisuus hevosmindfulnessiin. Herkkä eläin auttaa pitämään ajatukset hetkessä. Olisi upeaa tarjota mahdollisimman monelle mahdollisuus mennä hevosen kanssa luontoon ja unohtaa kaikki kiireet. Se on maailman parasta!
AVAIMIA VALMENTAMISEEN
Mia Backman pohtii, että on itsekin kärsinyt aiemmin epäonnistumisista ja kokenut lajin henkisesti raskaana. Hän on useiden ratsastajien tavoin käynyt erilaisia mentaalivalmennuksia epäonnistumisten käsittelyyn. Joyllan koulutus valmensi myös itsemyötätuntoiseen pettymysten kohtaamiseen.
− Aloitin ratsastuksen lapsena. Valmennus oli tuolloin hyvin vaativaa ja tekeminen ehdotonta. Sanottiin, että opit ratsastamaan tiputtuasi sata kertaa hevosen selästä. Varmasti niin useasti tipuinkin, mutta usein lähdin tunnilta itku silmässä valmentajan vuoksi. Onneksi nykyään valmentamista tehdään asiakaslähtöisemmin ja myös hevosten hyvinvointiin kiinnitetään enemmän huomiota. Positiivinen psykologia voisi tarjota myös tämän lajin valmennukseen paljon työkaluja, niin ihmisten kuin eläinten kanssa toimimiseen.
Backman pystyy nyt nauttimaan harrastuksesta. Täydellisyyden tavoittelu on väistynyt itsemyötätunnon tieltä.
− Minulla on ihana valmentaja, jolla on ihmisymmärrystä oppilaiden erityisyyksistä. Joku haluaa harrastukselta vain esimerkiksi eläimen hoitoa ja läsnäoloa, toinen tähtää huippuratsastajaksi. Minä haen hevosista elämääni tasapainoa. Vaikken valmentaudu tavoitteellisesti kilpailemista varten, sanoisin, että valmentaudun elämää varten. Hevonen opettaa kärsivällisyyttä, luonteenpiirteiden hyväksymistä, vahvuuksien löytämistä ja virheistä oppimista.
Samoja teemoja opetti Joyllan koulutus. Koulutuskokonaisuus oli kaikkiaan Backmanille onnistunut matka itsetutkiskeluun ja muiden ymmärtämiseen.
− Koulutus sai minut ymmärtämään, mihin haluan suunnata elämässäni. Olen tyytyväinen nykyiseen työhöni, mutta koulutus auttoi ymmärtämään, mitä minä olen ja kuinka haluan auttaa ihmisiä elämässään voimaan paremmin. Hankkimani kirjat odottavat minua omassa kirjahyllyssään. Sieltä otan kirjan kerrallaan ja syvennän ymmärrystäni positiivisen psykologian teemoista ja itsestäni. Ehkä joskus alan tehdä toista työtä nykyisen työni ohella. Erityisesti haluan auttaa ihmisiä voimautumaan hevosten avulla.
Teksti: Sarianna Turula
Lue lisää Positive Psychology Practitioner -koulutuksestamme täältä.
HUOMAA SUPERETU. Nyt tuplasti suoritusaikaa! Tämä etu on sinulle, joka tarvitset enemmän aikaa koulutuksen suorittamiseen. Tarjoamme vuoden 2022 viimeiseen starttiin 8+8 kuukautta aikaa suorittaa koulutuksen. Saat tämän edun kaupan päälle. Etu koskee vain marraskuun koulutusstarttia. Lue lisää edusta ja PPP-koulutuksesta täältä!
Joyllan uutiskirjeen voit tilata tästä.