Mitä on positiivinen psykologia? 

Mistä on hyvä elämä tehty? Tähän kysymykseen monet – aina antiikin filosofeista lähtien – ovat etsineet vastausta. Positiivinen psykologia on psykologian osa-alue, joka keskittyy tutkimaan tieteellisesti ihmisten hyvinvointia, vahvuuksia ja voimavaroja sekä näiden edistämistä. Tavoitteena on ihmisten ja yhteisöjen kukoistus.

Kukoistus on kokonaisvaltaista hyvinvointia. Sen tärkeimmät osa-alueet ovat ihmissuhteet, myönteisyys, uppoutuminen, merkitys, aikaansaaminen ja elinvoimaisuus. Tutkimusten mukaan harva meistä kukoistaa, vain 17 prosenttia.

Positiivista psykologiaa sovelletaan monella alalla

Positiivinen psykologia tarjoaa tutkittua tietoa ja harjoituksia useista eri hyvän elämän teemoista. Näitä ovat muun muassa myönteisyyden vahvistaminen, vahvuudet, vuorovaikutus, motivaatio, tietoinen läsnäolo ja merkityksellisyys työssä. Tutkitusta tiedosta löytyy ammennettavaa kaikille elämän osa-alueille työelämästä harrastuksiin ja harrastuksista läheisiin ihmissuhteisiin. Positiivinen psykologia nivoutuu kiinteästi myös tulevaisuuden työelämätaitoihin. Itsensä johtaminen, sinnikkyys ja yhteistyötaidot sekä monet muut positiivisen psykologian aiheet löytyvät arvostetun konsulttiyhtiö McKinsey & Companyn laatimalta tulevaisuuden työelämätaitojen listalta.

Alla olevaan sanapilveen on nostettu joitakin keskeisiä positiivisen psykologian aiheita. Näihin kaikkiin syvennymme myös Positive Psychology Practitioner™ -koulutuksessamme.

 

Mikä näistä kiehtovista positiivisen psykologian aiheista puhuttelee sinua erityisesti juuri nyt?

 
 

Positiivinen psykologia tutkii hyvinvointia tieteellisesti

Positiivinen psykologia sekoitetaan joskus positiiviseen ajatteluun tai jopa pakkopositiivisuuteen. Sana “positiivinen” saattaa herättää toisinaan ajatuksen, että kyse on vaaleanpunaisesta hattarasta, todellisuuden kieltämisestä tai kevyestä onnellisuushömpästä. Tästä ei kuitenkaan ole kysymys. 

Positiivisen psykologian määritteleminen ei ole yksiselitteistä, mutta keskeistä on se, että kyse on tieteestä. Usein positiivinen psykologia määritellään psykologian osa-alueeksi, joka tutkii ihmisten hyvinvointia, vahvuuksia ja voimavaroja sekä näiden edistämistä. Hyvinvointiin liittyviä aiheita tutkitaan muillakin tieteenaloilla, ja tutkimusprojektit ovat lisääntyvissä määrin monitieteisiä.

“Positiivinen psykologia on optimaalisen inhimillisen kokemuksen tieteellinen tutkimusala, joka tähtää yksilöiden ja yhteisöjen kukoistukseen vaikuttavien tekijöiden tunnistamiseen ja edistämiseen.”

– Martin Seligman, psykologian professori (University of Pennsylvania), Positive Psychology Centerin perustaja ja johtaja

 

Positiivisen psykologian työkalut

Yksi positiivisen psykologian keskeinen tavoite on tieteenhaaran alkuajoista lähtien ollut tunnistaa ja kehittää interventioita eli erilaisia keinoja ja menetelmiä, joiden avulla hyvinvointia voidaan lisätä ja vahvistaa.

Interventiot voivat olla yksittäisiä harjoituksia tai vaikkapa useista elementeistä koostuvia hyvinvointiohjelmia. Interventioita ja niiden vaikuttavuutta arvioidaan tieteellisen tutkimuksen keinoin.

Alla esimerkki suositusta ja paljon tutkitusta positiivisen psykologian harjoituksesta. Suosittelemme kokeilemaan tätä Paras mahdollinen minä -harjoitusta. Nauhoite on osa Positive Psychology Practitioner -koulutuksemme videoluentoa.

 
 
 

KUKOISTUKSEN KEHYS™ – JOYLLAN KOKONAISVALTAISEN HYVINVOINNIN MALLI

Kukoistuksen kehys™ on Joyllan kehittämä kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin malli, rekisteröity tavaramerkki ja toiminnan viitekehys. Kehyksen osa-alueet ovat myönteisyys, uppoutuminen, ihmissuhteet, merkitys, aikaansaaminen ja elinvoimaisuus. Kutsumme Kukoistuksen kehystä myös resilienssikehykseksi.

Kukoistuksen kehyksen pohjana on positiivinen psykologia, jonka juuret johtavat aina antiikin filosofeihin asti ja myöhemmin humanistiseen psykologiaan. Siellä suuria vaikuttajia ovat olleet muun muassa Abraham Maslow ja Viktor Frankl. Kehykseen ja sen sisältöön vaikuttaneita nykyajan tutkijoita on lukuisia, tunnetuimpien joukossa esimerkiksi Barbara Fredrickson, Martin Seligman ja Michael Steger.

Kukoistuksen kehyksen ovat kehittäneet Joyllan perustajat Paulina Piippo ja Netta Lehtonen. He loivat Suomeen positiivisen psykologian laaja-alaisen opiskelumahdollisuuden ja ovat opettaneet Kukoistuksen kehyksen avulla positiivista psykologiaa kymmenilletuhansille ihmisille vuodesta 2015 alkaen.

 
Joyllan kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin malli Kukoistuksen kehys™

Kukoistuksen kehys on Joyllan kehittämä kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin malli, rekisteröity tavaramerkki ja kaiken toimintamme viitekehys.

 

Kukoistuskartoitus™ – LATAA HARJOITUS

Mitä paremmin ymmärrämme itseämme, sitä paremmin ymmärrämme muita. Itsetuntemuksen lisääntyminen tekee tilaa muun muassa itsemyötätunnolle, kasvulle ja kukoistukselle. Mahdollisuutemme vaikuttaa ja luoda merkitystä kaikilla elämämme osa-alueilla lisääntyvät.

Pysähdy hetkeksi ja esitä itsellesi iso kysymys: onko korkea aika pohtia, mitä minulle oikeasti kuuluu? Kukoistuskartoitus on yksinkertainen työkalu oman kokonaisvaltaisen hyvinvointisi selvittämiseen.

Kukoistuskartoitus pohjaa Joyllan Kukoistuksen kehys -hyvinvointimalliin.

 

KAtso webinaaritallenteemme positiivisen psykologian teemoista:

Vahvuuksista voimaa työelämään

Positiivinen psykologia tukena vaikeita aikoina -webinaari, Joylla

Positiivinen psykologia tukena vaikeina aikoina

Ihmissuhteet-ja-positiivinen-psykologia-ilmainen-webinaari-Joylla

Ihmissuhteet ja positiivinen psykologia

 

Lisää webinaaritallenteita täällä.

 

Lue positiivisen psykologian teemoista blogistamme:

Lisää kirjoituksia blogissamme.

 
  • Carr A., Cullen K., Keeney C., Canning C., Mooney, O., Chinseallaigh E. & O’Dowd, A. (2021) Effectiveness of positive psychology interventions: a systematic review and meta-analysis. The Journal of Positive Psychology.

    Duckworth A., Steen T. & Seligman M. (2005). Positive Psychology in Clinical Practice. Annual Review of Clinical Psychology. 1: 629–51.

    Lomas, T. (2020). What is “third wave” positive psychology? Psychology Today, 11.8.2020. Saatavilla verkossa:

    https://www.psychologytoday.com/us/blog/finding-light-in-the-darkness/202008/what-is-third-wave-positive-psychology

    Lomas, T., Waters, L., Williams, P., Oades, L.G., & Kern, M. L. (2020). Third wave positive psychology: Moving towards complexity. The Journal of Positive Psychology.

    Seligman, M. (2019). Positive Psychology: A personal history. Annual Review of Clinical Psychology. 15:1–23